't NEERDAK


Toneelgroep 't Neerdak is ontstaan uit een hechte vriendenkring die in 1992 besloot jaarlijks een toneelvoorstelling te geven voor hun wijk De Knok, ten voordele van Vzw 't Huizeke, een vzw die er allerlei activiteiten organiseert en werkzaam is ten behoeve van iedereen die er woont: van een communiefeest, de komst van Sinterklaas, een wekelijkse kaartersnamiddag voor 55+, tot een wijkbarbecue, enz...

Door de jaren heen kregen de toneelvoorstellingen van Toneelgroep 't Neerdak steeds maar meer bezoekers, waarvan de herkomst zich niet meer alleen beperkte tot de wijk De Knok, maar tot geheel Gullegem en op den duur zelfs tot ver daarbuiten.


Het spreekt dan ook voor zich dat het afdakje aan het wijkhuisje (waarin de naam 't Neerdak zijn oorsprong vindt) en de ervóór opgestelde tribune al vlug niet meer voldoende bleken om een behoorlijke voorstelling te presenteren, en om het volk comfortabel te plaatsen. Vandaar dat de locatie gewijzigd werd, via de Jongensschool, naar OC de Cerf, waar de toneelgroep zijn vaste stek kreeg en sinds een behoorlijk aantal jaren één productie per jaar brengt, gespreid over twee weekends en vier voorstellingen, dit alles goed voor samen om en bij de 1000 enthousiaste toeschouwers.


Samen met de van oudsher gekende De Lustige Slijters, met als vaste stek het Theatercentrum in de Poststraat, is Toneelgroep 't Neerdak blij en fier zich na al die jaren eveneens te mogen beschouwen als gevestigde waarde binnen het amateurtoneelgebeuren van Gullegem, deelgemeente van Wevelgem.


Ter gelegenheid van ons 20-jarig bestaan, lieten we door Brouwerij Gulden Spoor (Heule), ons eigen biertje etiketteren, en kregen onze toeschouwers elk een "Neerdakske" mee naar huis. In de cafetaria zelf konden ze ook (na)genieten van een "Neerdak Tripel"...

En in 2017 mochten we in het Theatercentrum ons zilveren jubieum vieren, met alles erop en eraan, medailles, speeches, all-inclusive. Aansluitend werd aan onze gasten een uitgebreide receptie aangeboden in OC de Cerf.

Wat vind je zoal op deze website?


In Plankenkoorts en applaus maak je kennis met iedereen die je op het podium of achter de coulissen tegen het lijf loopt: acteurs, actrices, regisseur, toneelmeester, tekstvolgers...


Via Help! We kunnen het niet alleen...! kom je heel wat te weten over de vele vrijwilligers die onvoorwaardelijk, jaar na jaar, hun schouders onder ons project steken...


Spinnenwebben en muizenissen biedt de lezer een overzicht van de voorbije producties die we op de scène brachten, samen met wat leuke foto's die de herinnering weer naar boven brengen.


En in Toneelwandelingen Groot-Wevelgem kom je te weten wat de bijdrage is geweest van onze toneelgroep aan Theater Lokaal, de theaterwandeling die sinds 2005 georganiseerd wordt in Wevelgem, Moorsele of Gullegem.


Snuffel nu op deze site maar overal rond waar je zin in hebt en geniet ervan! En is je nieuwsgierigheid nóg niet voldoende bevredigd? Dan kan je ook nog terecht op onze Facebook-pagina.


Vriendelijke groetjes,


Toneelgroep 't Neerdak